Gerookte eendenborstsalade

By 9 september 2015 Lunch, Recepten No Comments

Gerookte eendenborst salade

Dit is een van mijn lievelingsgerechten (het lijkt misschien of ik dat altijd zeg en dat is misschien ook wel zo, maar deze is echt heel goed) en ik heb dan ook best wel vaak een onderhandeling met mijn vriend om dit te kunnen eten. Hij eet liever iets machtigers zoals een stuk vlees of een pasta. Maar als ik hem dan beloof dat ik er wat brood bij maak schikt hij vaak in en eten we deze heerlijke salade. Hij is mooi op te dienen dus als je iets sjieks wil maken een prima voorgerecht om mee te beginnen!

Ingrediënten (voorgerecht, 4 personen)

  • 150 gram sla (mag van elke soort zijn, ik vind een rucola-sla mengel hier altijd het beste bij passen)
  • 150 gram gerookte eendenborstfilet (tegenwoordig bij steeds meer supermarkten te halen, anders even naar de poelier gaan)
  • 15 gram pijnboompitten
  • 2 sinaasappels
  • 2 peren
  • honing
  • olijfolie
  • balsamico
  • peper + zout

Doe de pijnboompitten even in de pan om ze lekker iets bruiner te maken. Leg daarna even apart. Schil ondertussen de peer en snij hem in de lengte in lange dunne stukjes om de pitten heen. Doe lekker wat honing in een pan op middelhoog vuur en leg de partjes peer daarin. Karamelliseer ze aan beide kanten in de honing een beetje bruin en haal ze uit de pan als ze klaar zijn. Leg apart. Pel 1 sinaasappel en snijd deze in kleine partjes. Doe 1/3 olijfolie, 1/3 balsamico, een theelepel honing in een kommetje en roer dit door elkaar. Snij de andere sinaasappel doormidden en knijp wat sap bij de olie mix in het kommetje. Mix hierna alles weer door elkaar. Voeg er peper en zout naar smaak toe. Leg een bergje sla op ieder bord en leg daar de reepjes filet mooi overheen, doe hetzelfde met de sinaasappelpartjes en de pijnboompitten. Maak in het midden een mooi torentje van de peren of leg deze ook bij de eend. Doe net voor het opdienen de olie-sinaasappel dressing over de salade en je hebt een gerecht wat indruk zal maken!

Salad with smocked duck breast

This is absolutely one of my favorite dishes (it may seem like I always say this and that might be true, but this recipe is really good). Quite often I have to negotiate with my boyfriend before he agrees to eat this dish. He rather eats something more heavily like a big piece of meat or pasta. But once I promise him to add some bread he finally agrees and we eat this delightful salad. You can serve it really nice so if you want to make something fancy, this is a great appetizer to start with!

Ingredients (4 servings)

  • 150 grams of lettuce (can be of any kind, I usually find a mix of rocket salad the best fit)
  • 150 grams if smoked duck breast (nowadays available at your local grocery store, if not stop by a poulterer)
  • 15 grams of pine nuts
  • 2 oranges
  • 2 pears
  • Honey
  • Olive oil
  • Balsamic
  • Pepper and salt

Briefly heat your pine nuts in a pan until they are slightly brown. Then put them aside. Meanwhile, peal the pears and cut them lengthwise into long thin pieces around the pits. Add a bit of honey into a saucepan at medium high heat and place the pear slices in it. Caramelize them on both sides until golden and remove from the pan when ready and set aside. Peel 1 orange and cut into small pieces. Add 1/3rd of olive oil, 1/3rd of balsamic and a teaspoon of honey into a small bowl and stir together. Cut the other orange in half and squeeze some of the juice into the bowl with the oil mixture. Mix everything well together. Add pepper and salt as you like. Place a mound of lettuce on each plate and lay your pieces of duck breast nicely on top, do the same with the orange parts and pine nuts. Create a nice turret of pears in the middle or lay with the duck breast. To top it off, add some of the orange-oil dressing over the salad and you’re ready to serve a dish to impress!

Close