MOOD: Lekker en niet te duur willen eten (ook VEGAN!) in een gezellig setting! MONEY: $
Jackson Dubois
Nadat ik hier vorig jaar al een keer op het terras heb gegeten (scroll een paar verslagen naar beneden om daar het verslag van te lezen) werd het tijd om deze keer een keer binnen te zitten en het nieuwe menu uit te proberen. En wat was dat binnen zitten een goed idee! Echt een aanrader. Er hangt een super leuke ongedwongen sfeer en de inrichting is heel erg leuk gedaan. Waar ik me eigenlijk kan herinneren dat het Esprit café (zoals het overdag heet) vrij licht is, is Jackson Dubois iets donkerder en romantischer. En het mooie is dat ik me dus niet kan herinneren hoe het er overdag uit ziet, het lijken echt 2 andere restaurants. Een mega coole bar, heel aardig en behulpzaam personeel en een uitgebreide kaart zorgen ervoor dat je gewoon lekker kan zitten en een fijne avond kan hebben. En het leuke is dat ze sinds kort ook een aantal vegan recepten op het menu hebben zodat er nu echt voor iedereen wat wils is. Wij namen 4 kleine gerechtjes, wat op zich best al een lekkere hoeveelheid is. De truffelpizza (7,5 euro) blijft een succes, als je van truffel houdt is dit zeker een aanrader. De hotdogs (6,20 euro) zijn ook heerlijk in combinatie met de zuurkool die erop ligt en de chicken somosas (9,5 euro) zijn super goed samen met de chutney. Duck springrolls (9,5 euro) zijn eigenlijk altijd erg lekker en zijn ook in dit restaurant om te smullen. En als extraatje kregen we er heerlijke frietje met een super lekkere mayo bij. Kortom: we hebben onze buik echt meer dan rond gegeten. Als toetje werd ons de vegan cheesecake aangeraden, welke we dan natuurlijk ook namen. Wij aten de blueberry en de lemon cheesecake en eerlijk is eerlijk, je zou niet zeggen dat hij vegan is. Het is super smaakvol en ook een goede knapperige bodem! (zoals hoort he bij een cheesecake).
Al met al is dit echt een goed restaurant om een keer gezellig te gaan eten! Het ligt ook nog eens heel centraal dus als je een dagje gaat shoppen is dit de perfecte afsluiting van je dag! En neem dan meteen een lekker stukje cheesecake!
MOOD: heerlijk eten op een zomerse avond, MONEY: $$
http://www.hangar.amsterdam/
Wat een bloody shame dat ik hier pas op de laatste dag van het jaar voor het eerst ben gaan eten. Want wat een fantastische plek en een heerlijk restaurant! Het is even zoeken (en je moet wel even het pontje nemen vanaf centraal naar noord) maar als je er eenmaal bent, beland je in een hele nieuwe wereld. Industrieel maar toch een beetje dat rommelige met een tikkie circusuitstraling. Ik was verliefd. Het terras is groot, zonder dat het onpersoonlijk lijkt en het uitzicht vanaf je tafel (op ijburg) is prachtig. De kaart is niet klein, noch erg uitgebreid maar heeft voor ieder wat wils. De burrata (12.50 euro) is heerlijk romig en de ceviche van makreel (13.50 euro) is zeer smaakvol. Daarnaast scoort een restaurant bij mij persoonlijk ook altijd 100 punten als er oesters op de kaart staan. Culinair niet bepaald hoogstaand, maar zo (!) verschrikkelijk (!) lekker (!!!). Ook bij de hoofdgerechten ontbreekt er voor niemand iets, zo is de zeetong (500 gram, 35 euro) prijzig maar z’n geld zeker waard en de Cote de Beouf (70 euro, maar delen met z’n drieën kan best) absoluut heerlijk. Maar uiteraard zijn er ook gewoon de basics als een steak tartaar (21,00 euro) en een piepkuiken (18,00 euro). De bijgeleverde garnituur is trouwens ook zeer smaakvol. Het personeel heeft het druk en daarom duurt het soms iets langer voordat je je bestelling krijgt of dat de nieuwe gerechten door komen, maar echt daaraan ergeren doe je je niet omdat het uitzicht en de omgeving het allemaal goed maakt. Met bijna geen toeristen (totaal onvindbaar deze parel voor de Amerikanen op hardloopschoenen met fanny-pack natuurlijk) is de sfeer heel relaxt en ongedwongen is en op een mooie zomeravond blijf je er zo een paar uur (te lang) hangen. Conclusie: allemaal een keer gaan eten! En ik ben echt een heel groot fan van je restaurant Tim! Nooit meer acteren!
MOOD: lekker eten en tafelen. MONEY: $$
http://barcarter.nl/
Tot een half jaar geleden wist ik nog niet van het bestaan van Bar Carter af. Dus of het is net open, of ik ben weer eens te laat met het spotten van een leuk restaurant. Ik gok het tweede, maar wat een fijne en chille plek is dit om te komen zeg. Ik ben fan! Mooi interieur, heel aardig personeel (iets wat niet meer vanzelfsprekend is in Amsterdam tegenwoordig, mijn hemel wat zijn mensen soms arrogant) en een lekkere kaart. Doordat ze heel slim een ruimte speciaal om te borrelen hebben vrijgehouden is het er tot laat druk en in de zomer is er een groot te terras om aan te schuiven. Het eten is lekker, van alles wat met als basis goede salades en lekker vlees terwijl het goed te betalen is. Al kan je het uiteraard zo bont maken als je zelf wilt. Mooie wijnkaart met een prima prijs kwaliteitsverhouding. Al met al zeker een aanrader om met vrienden of vriendinnen een avondje te gaan eten en daarna nog even te blijven hangen voor een borrel!
En ps. Laat me alsjeblieft de loterij winnen, dan koop ik meteen een huis in die straat/buurt. Wat mooi zeg!
MOOD: Lekker en niet te duur willen eten. MONEY: $
www.jacksondubois.com
In de avond wordt het Esprit cafe op het spui ”omgetoverd” in Jackson Dubois. Ik wist dit verrassende feitje niet, toch is het leuk om te weten he?! Jackson Dubois is een streetfood en no-nonsense restaurant. En ik weet niet hoe ze het doen, maar het lijkt er ineens heel anders uit te zien dan overdag. Het brave esprit cafe is niet te herkennen. Erg aardig personeel, niet schandalig hoge prijzen en lekker eten. De kaart bestaat uit kleine gerechten met het formaat van een tussengerecht, waarbij aangeraden wordt er 3-4 te nemen voor een volledige maaltijd. Wij namen allebei 2 gerechten en een toetje en waren daarmee ook al zeer tevreden. Maar voor mannen met echte trek is misschien een 4e gerecht een goede optie! De hotdog (6 euro) is heerlijk en ook de hamburger (8 euro) is heerlijk mals. Maar de knaller van de kaart is, hoe simpel maar ZO lekker, de truffel pizza (7,5 euro). Een schattig formaat, knapperige korst en een goede combinatie van smaken op de pizza. Mijn date wilde het bordje nog aflikken (erg sexy om naar de kijken overigens..) zo lekker vond hij het. Vergeet als toetje niet het amerikaanse trio te nemen, want vooral voor de marshmello en de donut zou je me ’s nachts wakker kunnen maken. Wat jammer dat een marshmello dan zo klein is, je zou bijna een nieuwe willen vragen. De huiswijn (sauvignon blanc 24.50 euro) is lekker en daarnaast hebben ze nog een uitgebreide cocktailkaart die al uitgevonden is door de halve stad want ’s avonds stroomt het restaurant vol met mensen die komen borrelen en gaat de muziek ook wat harder. Zeker een keer naar Jackson Dubois gaan voor een gezellige avond en een cocktail! En vergeet de marshmello niet.
MOOD: vrijdagavond eten en borrelen. MONEY: $$
http://cafepanache.nl/
Panache is niet perse een new kid on the block, maar wel een blijvend kid on the block. Wat is het toch een feest om hier te komen, zelfs op een maandagavond. Al bij binnenkomst valt op dat er op de styling niet bezuinigd is en doet het eigenlijk een beetje buitenlands aan. Het personeel is vriendelijk en professioneel en de kaart is niet duur en heeft van alles wat. Steak tartaar (11 euro) heeft heerlijke smaken, de BBQ shell fish (24 euro) is ambitieus om in je eentje te nemen maar heeft wel die goede rokerige smaak van de BBQ en de cote de beouf (800 gr, 60 euro) is zo lekker dat ik daar alleen al voor nog een keer zou gaan. Niet normaal mals. Panache is perfect geschikt om lekker te borrelen op vrijdag of zaterdagavond met vrienden of vriendinnen. Wel even van te voren reserveren want ik ben niet de enige die deze tent fantastisch vind. Neem na het eten nog een goeie cocktail (neem de pornstar) en je kan direct door de stad in of je neemt daarna nog een cocktail en rolt dan naar huis. Alles kan. Ook stiekem naar de zeer goed gelukte barmannen loeren bijvoorbeeld. Maar dat heb je niet van mij want ik heb een vriend dus ik kijk officieel niet meer naar andere mannen…
MOOD: echt goed willen eten. MONEY: $$
www.rongastrobar.nl
Als ik ouder was geweest en Ron Blaauw was vrijgezel geweest (geen idee of hij dat nu is) was ik als een gek achter Ron Blaauw aangegaan. Dan had ik geprobeerd hem zover te krijgen dat hij met me zou trouwen zodat hij elke avond voor me zou kunnen (moeten) koken. Ik besef me dat de kans dat dit werkelijk gaat gebeuren betrekkelijk klein is, dus voor nu ben ik hem zo dankbaar dat hij zijn 2-sterrenrestaurant heeft gesloten en het voor de normale mens toegankelijk heeft gemaakt bij hem te komen eten. Ron Gastrobar staat misschien wel op 1 in mijn persoonlijke top van restaurants en zijn nieuwe Oriental restaurant komt daar dichtbij in de buurt. Prachtige aankleding, aardige, heerlijk Amsterdamse, bediening en waanzinnige gerechten. Simpel, overzichtelijk, maar zo smaakvol! De coquille (Ron Gastrobar) is favoriet. Als je in Amsterdam bent ABSOLUUT naar 1 van zijn restaurants gaan. Ook als je portomonnee niet waanzinig dik is. Gerechtjes zijn 15 euro per stuk en met 2-3 gerechtjes ben ik altijd erg tevreden. Maar Ron, mocht je dit toch lezen: zullen we trouwen? Ik beloof dat ik elke avond de afwas zal doen.
MOOD: eten & dansen. MONEY: $
www.volkshotel.nl
Niet het eerste restaurant waar je aan zal denken als je uit eten gaat in Amsterdam, maar desalniettemin toch wel leuk om een keer naartoe te gaan. Met name ’s avonds, overdag zou ik het niet aanraden. Het oude Volkskrant kantoor is omgebouwd tot een hip en apart hotel met op de topetage Canvas op de 7e. Het uitzicht is geweldig, je kijkt over heel Amsterdam. Bij het binnenlopen ruik je dat er de avond ervoor een feestje is geweest en is men druk bezig met afbouw/opbouw van installaties wat soms een beetje irritant is. Dat het echt restaurant is om ’s avonds naartoe te gaan wordt dus al vrij snel duidelijk. Net iets de licht, net iets te luidruchtige opbouw voor de avond en gewoon niet een warm genoeg interieur om overdag ook aantrekkelijk te zijn. En dat is jammer, want hun lunchkaart is goed. Lekkere gerechten en niet van die kleine porties. Het eten (de hamburger, 15 euro) smaakt goed en de smoothie (4 euro) is echt verrukkelijk. Het personeel is aardig en behulpzaam. ’s avonds zeker een keer gaan, ’s middags ergens anders naartoe!
MOOD: dinner&drinks. MONEY: $
http://www.atelier-schinkel.nl/#home
Een beetje gemengde gevoelens overgehouden aan het bezoek bij Atelier ondanks dat ik het wel graag heel erg leuk WIL vinden. Want het heeft eigenlijk alles in zich om een geweldig restaurant te worden. Dus ik zal je vertellen waarom ik vind wat ik vind. Komt ie. Ik vind het ten eerste fantastisch dat er een nieuw restaurant geopend is waar het eten en drinken weer betaalbaar is. Mijn allergrootste complimenten voor dat feit. Geen voorgerechten voor 20 euro en geen gin-tonics voor 16 euro. Gewoon een prima betaalbaar menu en ook de wijnkaart is echt keurig. Ik hou ervan. En volgens mijn weten is bija niemand in Nederland miljonair, dus zullen jullie er ook wel van houden. Punt 2; het personeel. Mega aardig. Niet arrogant zoals in sommige zaken, maar gewoon vriendelijk en behulpzaam. Amen. Punt 3: de dj tijdens het eten, klinkt mij als muziek in de oren. En het past ook bij de setting van het restaurant. Industrieel, niet te pretentieus en gewoon chill. Dat de muziek om 11 uur zo hard staat dat je je de volgende dag een beetje schor bent van het kletsen met je overbuurman is ok. Dus eigenlijk is alles toch top aan dit restaurant zou je zeggen? Ja dat is het ook. Bijna alles. Omdat wij er op een vrijdag waren en het restaurant nog niet zo lang open is, was er iets te weinig ingekocht. Van de eerste 3 gerechten die wij bestelden, hoorden we een half uurtje later dat er 2 niet meer zijn. En toen we 2 nieuwe gerechten hadden besteld was er daarvan 1 ook weer op. Niet dramatisch. Wel jammer als de kaart uit ongeveer 9 gerechten in totaal bestaat. Er bleef niet zo heel veel over. Datgene wat we kregen was lekker, maar je merkte wel dat de keuken het rete druk had en soms wat steekjes had laten vallen. Dus als ze eenmaal gewend zijn aan de drukte is het denk ik echt een topper, nog even de kinderziektes eruit krijgen!