Filodeegpizza met gerookte zalm

Ik zal er geen doekjes om winden, ik hou van eten kopiëren uit restaurants. Heel vaak vind ik dingen zo lekker dat ik tijdens het eten alleen maar kan denken: hoe ga ik dat thuis namaken??! Met als gevolg dat ik het dan vaak die avond alweer eet omdat ik het meteen wil proberen. Dit is ook zo’n gerecht, gegeten bij George W.P.A . Of in ieder geval de tonijnversie heb ik bij George gegeten, maar omdat mijn albert-heijn niet de lekkerste tonijn heeft en het al laat besloot ik de zalm versie te maken. En dan komt de tonijnversie er nog een keer aan. En geloof me: het is zoooo lekker! Buiten het feit dat George misschien wel mijn top 3 van lievelingsrestaurants in is gedenderd uit het niets, is het ook nog eens niet moeilijk om na te maken. Lucky me! Een review volgt van George W.P.A. volgt overigens nog want ik ben door de gezelligheid, iets teveel wijn en al het lekkere eten gewoon straal vergeten foto’s te maken dus ik moet een keer terug. Verschrikkelijk. Maar eet deze zalm pizza als borrelhapje of deel hem als voortje. Ik garandeer je: je maakt indruk bij je gasten. En als je geen zin om hebt om zelf in te keuken te staan: lekker naar George W.P.A. gaan. Feest!

Ingrediënten, 1 ”pizza”, voor ongeveer 2 personen als voorgerecht:

  • 3 filodeegvellen van ongeveer 20 cm bij 20 cm
  • 100 mg mascarpone
  • 100 mg (beste kwaliteit die je je kan veroorloven) gerookte zalmfilet
  • zakje rucola
  • halve rode ui, in hele dunne ringetjes gesneden
  • eetlepel kappertjes
  • olijfolie
  • mosterd
  • mayonaise
  • mierikswortelsaus
  • paar stengeltjes bieslook
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Begin met de filodeegvelletjes. Ik vond dat nog het moeilijkst. Maar schijnbaar moet je ze 1,5 uur laten rusten (had ik niet gedaan), terwijl ze wel nog in de folie zitten. Anders drogen ze uit. En dat heb ik wel gemerkt inderdaad. Dus laat de filodeeg in de folie en laat het uit de vriezer even rustig ontdooien. Ontvouw daarna de filodeeg, besprenkel lekker met water en bak ze dan ongeveer 5-10 minuten, even goed in de gaten houden, af in de oven. Zorg dat ze lekker hard en knapperig zijn zonder dat ze verbrand zijn. Haal uit de oven als het klaar is. Snijd de ui in dunne ringetjes, de bieslook in kleine partjes en maak een sausje door 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepels mierikswortel en 1 theelepel mosterd te mengen. Breng op smaak met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout en roer even goed door. Druppel er nu wat water bij dat de saus iets vloeibaarder (en makkelijker schenkbaar) wordt. Pak nu de 3 filodeegvellen, en probeer ze heel te houden, en smeer met een mes voorzichtig een laagje mascarpone erop. Als je dit hebt gedaan maak je een mooie stapel van deze 3 vellen. Leg dan op de bovenste op de mascarpone wat rucola en verdeel daarover de gerookte zalm. Verdeel de ui en kappertjes erover en maak het nu af met mooie lijntjes van mayonaise mierikswortel saus. Top af met de bieslook en wat peper en zout en je hebt een heerlijk maal!!! Geloof me!

Leave a Reply

Close