Flammkuchen met zalm

Flammkuchen met gerookte zalm

Dit gerecht at ik ergens in een restaurantje in Amsterdam en ik besefte me vrij snel daarna dat ik dit thuis ook moest gaan maken. Het is de perfecte zondagavond snack en door de zalm voel je je net iets minder ongezond dan als je shoarma had besteld. Ja je leest het goed. Shoarma. Ik hou van een lekkere vette shoarma rol op z’n tijd, maar het is wel heel fijn als je het met dit gerecht af kan wisselen.. Het is daarnaast een heerlijk borrelhapje met een beetje salade erbij dus aarzel niet om dit te maken als je gasten hebt!

Ingrediënten (voor een +- 1 bakplaat grote flammkuchen)

 • 300 gram bloem
 • 190 ml water
 • 7 gram gist
 • 1 eetlepel zout
 • 300 gram gerookte zalm
 • wasabipasta
 • mayonaise
 • 90 gram zeewier
 • pakje creme fraiche
 • peper + zout
 • olijfolie

Verder:

 • bakpapier
 • deegroller

Verwarm de oven voor op 220 C. Doe de bloem samen met de gist en het zout in een kom, giet langzaam het water erbij en meng het beslag met je handen tot een mooie bol. Haal als het een bol is hem uit de kom en kneed deze bol 10 minuten. Dat is lang. Inderdaad. Want het is zeker niet het leukste klusje van de wereld, maar doe het toch maar even want het is echt lekkerder en vooral noodzakelijk. Als je heb gekneed en het is een mooie soepele bol leg je hem terug in de kom, doe je er een theedoek overheen en zet je hem in de hoek op de aanrecht. Laat hem nu zeker 1 uur met rust. Bak daarna een stuk papier en leg de bol daarop. Rol nu met een deegroller de bol tot een super dunne grote rechthoek. De dikte mag echt 0,5 cm zijn, dat ze bijna denkt dat hij te dun is. Snij dan de rechthoek in kleinere stukken, zo groot als jij de porties wil maken. Ik doe ongeveer stukjes van 10 bij 10. Maar haal niet uit elkaar, snij het alleen maar in. Leg het bakpapier op een open bakplaat en bak in de het midden van de oven de flammkuchen in +-12 minuten lekker bruin en knapperig. (als je denkt dat hij eerder klaar is, mag je hem er ook uit halen). Maak op het moment dat de bodem in de oven zit de wasabimayonaise door een eetlepel wasabi met 3 eetlepels mayonaise te mixen. Doe er 1 eetlepel olijfolie bij en voeg peper en zout toe. Roer goed door en doe er dan nog 2 eetlepels water bij om het wat dunner te maken zodat je het goed kan verdelen straks.

Als de bodem klaar is pak je de losse stukjes van de bakplaat en leg je deze op een mooi dienblad. Strijk wat creme fraiche op ieder partje en leg er daarna een lekker stuk zalm op. Doe op elk partje wat zeewier en druppel er dan lekker wat wasabimayonaise overheen. Doe er nog wat peper en zout op en desgewenst nog wat olijfolie. Smakelijk!

Flammkuchen with smoked salmon

When I first had this dish somewhere in a small restaurant in Amsterdam I realized I had to make this at home. It’s the perfect Sunday evening snack en the salmon makes it feel just a bit healthier than ordering kebab. I just love a big roll of kebab every now and than, but it’s nice to vary with this dish. It also makes a delicious snack by adding a bit of salad to it so don’t hesitate to make this when you have guest coming over!

Ingredients (for a +-1 large baking plate flammkuchen)

 • 300 grams of flour
 • 190 ml of water
 • 7 grams of yeast
 • 1 tbsp. salt
 • 300 grams of smoked salmon
 • Wasabi paste
 • Mayonnaise
 • 90 grams of seaweed
 • Crème fraîche
 • Pepper + salt
 • Olive oil

Additional:

 • Baking paper
 • Rolling pin

Preheat your oven to 220 degrees Celsius. Place the flour, yeast and salt together into a bowl, slowly add water and mix the batter with your hands into a nice ball. Take the ball out of the bowl and knead it for 10 minutes. That is a long time, you’re right. Certainly this is not the most fun thing to do in de world, but you just have to stick it out because it makes the flavor a lot better and above all its just necessary. Once kneaded into a nice smooth ball, put it back into the bowl and place a towel over it. Let it rest for at least one hour. After one hour, take a piece of baking paper to place the ball on top. Now roll with a rolling pin until you have created a super-thin large rectangle. It should be no more than 0,5 cm thick, almost as if you think it’s too thin. Cut the rectangle into smaller pieces, as big as you would like the portions to be. I usually cut pieces of 10×10 cm. Do not separate the pieces, just make soft cuts. Place baking paper on an open baking tray in the middle of the oven and bake the flammkuchen in +- 12 minutes until nicely brown and crispy (if you think it’s finished before that you can take it out of the oven of course). While the flammkuchen is in the oven start mixing the wasabi with 3 tablespoons of mayonnaise. Add one tablespoon of olive oil and some salt and pepper. Stir and add another 2 tablespoons of water to make the texture a bit thinner so it’s easier to spread later on.

When the flammkuchen is ready grab the loose pieces of the baking tray and place them on a beautiful serving plate. Spread some crème fraîche on each piece and place a delicious piece of salmon on top. Add some seaweed and a drizzle of your very tasty wasabi mayonnaise. Add some more salt and pepper as you like and some olive oil if desired. Bon apetit!

Close