Patatas Bravas met tomatensaus en knoflooksaus

Dit is echt een feestje op je bord als ik het zo mag zeggen. Normaal gezien bestel ik het niet echt in Spanje omdat het vaak machtig is en daarnaast als het warm is heb ik iets minder trek. Maar soms, in de winter, als je gewoon keiharde koolhydraten wil is dit gerecht echt een hele goede oplossing. En het is ook nog een super lekker. Eet het als bijgerecht bij een stukje vlees of gewoon als tapas hap. Het kan eigenlijk altijd wel.

Ingrediƫnten, 2 personen (bijgerecht):

 • 2 flinke aardappels
 • zonnebloemolie
 • peterselie

Voor de salsa brava:

 • 1 blik (400 gram) tomaten
 • 1 teen knoflook
 • 1 sjalot
 • 1 theelepel paprika poeder
 • 1 theelepel cayenne poeder
 • 3 eetlepels rode wijn azijn

Voor de knoflooksaus

 • mayonaisse
 • 1 teen knoflook
 • peper en zout

Algemeen: keukenmixertje

Zet een pan met water op het vuur om aan de kook te brengen. Pak een andere pan, fruit de ui en de (geperste) knoflook voor de salsa brava in de pan, voeg de cayennepepere en het paprikapoeder toe en voeg daarna de tomaten toe als ook de rode wijn azijn. Breng aan de kook, roer goed door. Zet nu het vuur uit en laat even staan. Pak ondertussen het keukenmachientje, doe er 3 eetlepels mayonaise en de teen knoflook in en ongeveer een half kopje water. Breng op smaak met peper en zout. Zet nu het machientje aan en zorg dat de knoflook goed fijn is gesneden en mengt met de mayonaise. Schep het uit de mixer en zet even in de koelkast. Doe nu (zonder de keukenmixer te wassen) de tomatenmix uit de pan in de mixer en mix dit ook tot een glad geheel. Haal dit daarna ook uit de mixer en zet ook in de koelkast. Zo kunnen alle smaken van de sauzen goed intrekken. Schil nu de aardappels, snijd ze in eetbare stukken en kook ze ongeveer 5-7 minuten in het water op het vuur. Pak dan een diepe bakpan, voeg er ruim olie aan toe en laat heet worden. Bak nu de aardappeltjes zo knapperig en bruin mogelijk gaar. Blijf goed husselen tijdens het bakken, zo voorkom je dat 1 kant verbrand. Leg nu de aardappels op een bordje en verdeel de sauzen erover. Zo nodig nog wat peper en zout eroverheen verdelen en voor de liefhebbers nog wat peterselie eroverheen en snel opdienen als het nog warm is! Heerlijk!

Close