Pizza/Flammkuchen

Flammkuchen die geen flammkuchen meer genoemd mag worden

Dit gerecht is een iets uit de hand gelopen flammkuchen. Het idee was lean en clean, is toch niet helemaal gelukt. Maar hij is er niet minder lekker op geworden. Eerder lekkerder eigenlijk. Het romige van de creme fraiche en de kaas mixed perfect met het licht pittige van de salami. Vergeet er niet wat peper overheen te doen, maakt het allemaal net wat lekkerder!

Ingrediënten, 1 flammkuchen

 • 300 gram bloem
 • 7 gram gist
 • snufje zout
 • 190 ml lauwwarm water
 • 1 bakje creme fraiche (125 gram)
 • 100 gram spinata romana (of een andere lekker vette salami naar jou smaak)
 • 1 ui
 • 10 lekkere knapperige cherrytomaatjes
 • Een paar takjes rozemarijn
 • 75 gram gruyère of manchego (welke jij het lekkerst vindt, ik kies altijd voor gruyère)

Verder:

 • Bakpapier
 • deegroller

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de bloem samen met de gist en 1 eetlepel zout in een kom, giet langzaam het water erbij en meng het beslag met je handen tot een mooie bol. Haal als het een bol is hem uit de kom en kneed deze bol 10 minuten. Als je klaar ben met kneden en het is een mooie soepele bol leg je hem terug in de kom, doe je er een theedoek overheen en zet je hem in de hoek op de aanrecht. Laat hem nu zeker 1 uur met rust. Meng de creme fraiche met de kaas en doe er lekker wat peper en zout bij. Doe er nog 2 eetlepels water bij om het net iets vloeibaarder te maken en 1 eetlepel olijfolie. Snijd de ui in ringen en de tomaatjes in dunne plakjes. Als het deeg goed gerezen is, leg je de bol op een bakpapier (dit is handiger voor straks want dan hoef je hem niet met over te tillen en blijft hij heel) en rol hem met een deegroller uit tot een lekkere dunne pizza. Mag rond, mag vierkant. En hoe dik jij hem wil mag je zelf een beetje bepalen. Bedenk wel dat hij in de oven nog dikker gaat worden dus dat hoe hij eruit ziet voordat hij erin gaat niet de werkelijke dikte is. Doe het zo dun mogelijk dus. Als je dat gedaan hebt verdeel je met een lepel het crème fraiche mengsel over de plaat en doe je daar de stukjes spinata overheen. Verdeel de cherrytomaatjes en de ui er ook over. Strooi er wat peper en zout overheen en besprenkel de pizza met een heel klein beetje olijfolie. Bak op een bakplaat 15 minuutjes in de oven, of een paar minuutjes langer als je hem iets bruiner wil!

Close