Spaghetti Aglio e Olio

Dit gerecht. Deze smaken. Ik kan me serieus geen leven meer voorstellen zonder deze pasta. (lekker dramatisch he?). Nadat ik dit voor het eerst in Italie had gegeten, heb ik het jaren thuis geprobeerd na te maken, toch lukte het me maar matig. Totdat we met een goede familievriend op vakantie waren die chef-kok is. En deze man is niet een beetje kok, hij heeft een heuse michelen ster. Een echte! (Ik prijs mezelf dus nog elke dag gelukkig dat mijn ouders vrienden met deze man zijn geworden.) En toen hij me vroeg wat ik die avond wilde eten, iedereen mocht een avond kiezen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Hij had alles voor me kunnen maken, maar ik vroeg hem dit gerecht te maken. Ik ben meegegaan naar de supermarkt en heb echt iedere stap die hij zette in mijn hoofd geprent en dit de keren daarna gekopieerd. Want, serieus, lievelingsgerecht! Het geheim van een goede aglio olio blijkt heel simpel te zijn. Super verse en goede ingrediënten gebruiken en een beetje geduld hebben!

Ingrediënten (4 personen)

 • 400 gram spaghetti of spaghettini
 • 1 hele natte knoflook (Dit is verse, net geoogste knoflook. Het wordt in steeds meer supermarkten verkocht. Als ze dit nog niet hebben, jammer, maar dan zijn 4 teentjes gedroogde knoflook ook voldoende)
 • 1 flinke rode peper
 • 30 gram (bosje) peterselie
 • 130 gram Parmezaanse kaas, aan 1 stuk
 • (veel) extra vierge olijfolie
 • peper uit de molen en zout

Zet water op voor de spaghetti. Snijd ondertussen de stengel van de knoflook en haal het buitenste velletje eraf. Snijd de hele knoflook in kleine reepjes, het hoeft niet super fijn gesneden te worden. Snijd de peper ook in kleine reepjes en gooi dit in een diepe bakpan (wok mag ook) samen met de knoflook. Doe er olijfolie bij net zolang tot de knoflook en de peper onder de olijfolie staan. Voeg wat peper en zout toe. Maar laat het vuur nog even uit. Snijd ondertussen de peterselie heel fijn en rasp de kaas zodat het voor straks klaar ligt. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing (in zout water) en zet op het moment dat je de pasta in het water doet de pan met knoflook en peper op matig hoog vuur. Lekker roeren af en toe zodat ze olie alle smaken van de knoflook en peper overneemt. Giet als de pasta klaar is deze af en doe als de knoflook er een beetje lichtbruin (niet te bruin, want dat wordt het bitter) uitziet, de pasta bij de knoflook en de rode peper in de pan. Zet het vuur laag. En nu komt het belangrijkste: de finishing touch. Hussel de pasta zodat de olie, knoflook en peper lekker verdeeld worden door de pasta. Doe er alle peterselie bij en hussel weer lekker door totdat deze helemaal is verdeeld. Doe dan 1/3 van de kaas erbij en hussel weer. Doe hetzelfde en hussel weer en doe dan voor de 3e keer de kaas bij de pasta. Als je het te droog vindt mag je er nog wat olijfolie bij doen. Doe er peper en zout overheen en dien het op. Smullen!

This dish. The flavors. I seriously can’t remember a life without this pasta (isn’t that dramatic?). After the first time I ate this wonderful dish in Italy, I tried to recreate it at home, but the flavors were not even close to the original Italian taste. Until that day when I was on vacation with a family friend, who happens to be a master chef, and asked me what I would like for dinner. He could have made any dish for me, but I asked him this particular one. While joining him to the supermarket, I imprinted every step he took in my mind and copied this ever since. The secret to a great Aglio Olio turns out to be simple. Just use super fresh and good ingredients and put a lot of love into the dish!

Ingredients (4 servings)

 • 400 grams spaghetti or spaghettini
 • 1 whole damp garlic (This is fresh, just harvested garlic. It is sold in more and more supermarkets. If they don’t have it in your nearest supermarket, too bad, then 4 cloves of dried garlic will do the trick.)
 • 1 large red pepper
 • 30 grams (bundle) parsley
 • 130 grams of Parmesan cheese
 • (Lots of) olive oil
 • Pepper and salt

Start boiling water to cook the spaghetti. Meanwhile, cut the stalk of the garlic and remove the outer skin. Slice the whole garlic into small pieces, no need to finely chop. Slice the pepper into small pieces as well and throw into a skillet (or wok) together with the garlic. Add olive oil until pepper and garlic are completely drenched. Do not heat yet. Finely chop the parsley and grate the Parmesan cheese so it is ready to toss into the pasta later. Cook the spaghetti according to its instruction (in salted water) and right after the pasta hits the water start cooking the garlic and pepper at medium heat. Occasionally stir the ingredients so all flavors are marinated into the oil. When ready, drain the pasta and when garlic is golden (not too gold, this will give a bitterly taste) ad the pasta into the skillet with garlic and pepper. Reduce the heat to low level. Get ready for the most important part: adding love. Toss the pasta so the oil, garlic and peppers are evenly spread through the spaghetti. Add your finely chopped parsley and toss again until all is completely mixed. Add 1/3rd of the Parmesan cheese and toss again. Repeat this two times until all cheese is added into the pasta. If you find your pasta is a bit dry, add some olive oil. Top with some pepper and salt and your ready to serve.

 

mytaste.nl
Close