Mosselen met heerlijker saus van venkel, ui en wijn!

Vroeger hadden we met de familie een huisje in Frankrijk. Al vanaf dat ik een baby was gingen gingen papa, mama, m’n zusje en ik jaarlijks naar dat huisje. Met mama en mijn zusje ging ik dan overdag naar het strand om eindeloos krabjes te vangen en te zwemmen. Papa bleef thuis studeren tot een uur of 4 en kwam dan naar het strand. Hij trok de warmte niet zo goed. In het begin was dat strandje heel simpel en was er alleen een soort kiosk waar je een drankje kon kopen. Later werd het groter en groter en mooier en mooier en sinds een paar jaar zit er nu een heus buitenrestaurant waar je letterlijk aan zee kan genieten van de heerlijkste gerechten. Hoe ouder we werden hoe minder vaak we broodjes mee naar het strand namen, maar getrakteerd werden op een waanzinnige lunch door papa en mama. En ook als ik daar met vriendinnen op vakantie ging, lunchten we dikwijls daar. Om daarna uiteraard met je dikke pens weer in slaap te vallen op het strand. Iedereens favoriete gerecht is altijd de mosselen geweest en mama en ik konden er een heel jaar naar uitkijken om deze weer te proeven. Jarenlang heb ik geprobeerd ze thuis na te maken, maar het lukte nooit helemaal. Misschien wel logisch ook omdat je niet in de zon zat, scheelt best veel. Laatst was mijn nichtje weer in het huisje geweest en had een vriendje van haar de mosselen nagemaakt en vertelde ze me dat ze het recept bijna helemaal had ontcijferd. Ik heb het toen ook meteen gemaakt, met wat lichte aanpassingen, en toen ik het proefde was het even alsof ik in Frankrijk in de zon zat. Een fantastisch gerecht, grotendeels te danken m’n nichtje!

Ingrediënten, 1 grote pan mosselen:

 • grote bak mosselen (1,5 of 2 kg)
 • 1 venkel
 • 3 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • venkelzaad
 • 350 ml kookroom
 • 400 ml witte wijn
 • olijfolie
 • peterselie
 • tijm
 • Stokbrood om mee te dippen

Snijd de venkel en de sjalotjes in dunne ringetjes. Doe wat olijfolie in een pan (liefst een beetje een diepe pan, wel om in te bakken) en voeg de venkel en sjalotjes toe. Zet op laag vuur en bak goed terwijl je het af en toe roert. Voeg ondertussen 2 eetlepels verse tijm en een handjevol fijn gesneden peterselie eraan toe. Snijd of pers de knoflook en voeg deze na 5 minuten toe in de pan. Blijf doorroeren en voeg nog 2 eetlepels olijfolie toe en 2 eetlepels venkelzaad. Doe er nu een glaasje wijn bij en laat dat een beetje verdampen. Voeg nu de kookroom toe en roer goed door. Zet het vuur iets hoger zodat ze de room warm wordt en het goede smaken kan opnemen. Blijf ondertussen goed roeren en laat het lekker pruttelen. Zet nu een diepe pan met een laagje water gemengd met de rest van de wijn op het vuur en laat het koken. Doe er de mosselen in (ze hoeven lang niet allemaal onder water te staan) en doe de deksel op de pan zodat de mosselen gestoomd kunnen worden.Proef ondertussen hoe het roommengsel is geworden en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe. Doe er nu nog 3 eetlepels olijfolie doorheen en laat lekker pruttelen tot de mosselen open zijn gaan staan. Giet de mosselen af en schep ze in mooie diepe borden. Pak een soeplepel en giet de saus (inclusief alle lekkere venkel en sjalot) over de mosselen. Mag best lekker veel zijn. Dien op met wat brood die je kan dippen in je overgebleven saus. Heerlijk!!!

mytaste.nl
Close