Dit is misschien wel een van de makkelijkste maar tegelijkertijd lekkerste dingen om te maken. Zeker als je fan bent van de visafdeling. Ik haat het om wakker gemaakt te worden ’s nachts, maar als je dit bij je hebt mag je voor 1 keer een uitzondering maken en het proberen. Ik denk dat ik het prima vind. Soms maak ik het als tussengerecht en verdeel ik de schelpjes over een aantal borden (vergeet dan niet de olie er ook nog een beetje over heen te druppelen) maar steeds vaker zet ik gewoon een pan op tafel en is het gaan met die banaan. De albert heijn verkoopt ze ook tegenwoordig, al zijn ze daar relatief duur. Maar mocht je dus ooit geen zin hebben naar de visboer te fietsen kan je ze ook prima daar kopen. Serveer het met wat brood en potverdorie, jij gaat de show stelen met dit gerecht! Of gewoon jezelf een enorm plezier doen.

Ingrediënten, voor 1 pan vongole

  • 1 kilo vongole
  • 1 sjalot
  • 4 flinke tenen knoflook
  • 15 takjes tijm
  • 50 gram boter
  • (veel) olijfolie
  • bosje peterselie
  • 30 gram vers geraspte parmezaanse kaas
  • peper en zout

Snijd de sjalot en de knoflook super fijn (zodat de knoflook eigenlijk geperst lijkt, zo klein). Snijd ook de peterselie alvast fijn en haal de blaadjes van de takjes tijm. Doe olijfolie in een diepe bakpan en bedek de hele bodem met olie, doe daar de boter bij en zet op middelhoog vuur. Laat even warm worden. Voeg de sjalotjes toe en bak deze even in het mengsel. Voeg na ongeveer 5 minuten de boter en tijm toe, samen met wat peper en zout en bak nog 2-3 minuten even door. Pak nu een kommetje en giet het hete mengsel in het kommetje. Zet even apart. (Je zou nu ook gewoon de vongole erbij kunnen doen, maar ze verliezen nog veel vocht tijdens het bakken en dan wordt je olie mengsel verdund en minder smaakvol. Ik vind het dus lekkerder om apart te maken, maar als je geen zin of tijd hebt mag de vongole er nu al absoluut bij doen).  Zet het vuur hoger, was de vongole even en doe in de pan. Wacht nu enkele minuten totdat de meeste schelpjes open zijn, haal de pan van het vuur en giet het meeste van het water uit de pan. Zet weer terug op het vuur, voeg je knoflook-olie mengsel toe aan de vongole en schep nog 3x alles om dat het allemaal goed gemengd en bedekt is. Haal van het vuur, strooi er de peterselie en de parmezaanse kaas overheen en dien warm op. Niet. Normaal. Lekker.

mytaste.nl
Close