Als het ook maar een beetje mooi weer buiten is doe ik graag meteen al alsof het zomer is. En gamba’s horen natuurlijk bij de zomer! Witte wijn ook, maar daar hoeft het van mij geen zomer voor te zijn uiteraard. Dat smaakt ook als het winter is.  Het leuke (en tegelijkertijd minder leuke) van gamba’s is, is dat je ze aan tafel moet pellen. Als je ijdele gasten hebt vinden deze dat wat minder, maar als je toch in je trainingspak met je palmboom op je hoofd aan het roddelen bent met je vriendinnen moeten vieze vingers ook nog wel kunnen. Alles voor een beetje lekker eten toch? Bak wat extra brood af, dan kan je in de heerlijk geurende olijfolie nog lekker dippen! Smullen!
(En er is natuurlijk een reden dat ik zei dat je dit met je vriendinnen at, want met een man is het een matig idee. En al zeker niet op je 1e date dit maken. Mocht er wel sprake zijn van een 1e date, verwijs ik je graag door een veiliger gerecht zonder knoflook).

Ingrediënten, voor een schaal gamba’s:

  • kilo grote gamba’s (markt is een aanrader, supermarkt heeft ze ongetwijfeld ook)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • (veel) olijfolie
  • bosje peterselie
  • 50 gram roomboter
  • peper en zout
  • eventueel: brood

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de gamba’s en haal eventueel die snorharen ervan af. Je mag ze pellen en het darmkanaal eruit halen. Maar ik vind het niet zoveel meerwaarde hebben en leg ze altijd in hun geheel in de oven. Snijd de knoflook in dunne stukjes, de rode peper in dunne sneetjes en de peterselie heel fijn. Pak een grote overschaal, vul de bodem met een laagje olijfolie, voeg hier de knoflook en de rode peper aan toe. Voeg peper en zout toe mix het geheel even goed dat ze smaken over de olie worden verdeeld. Voeg de gamba’s doe en hussel even goed door de olie. Zet in de oven en hussel elke 10 minuten de gamba’s even om. Voeg na een kwartier de boter (welke je in kleine blokjes hebt gesneden) bij het geheel in de ovenschaal en verdeel de peterselie over de gamba’s en bak nog een kwartier af in de oven met 1x husselen. Dien heet op, met een servetje uiteraard!

 

 

mytaste.nl
Close