Truffelpasta van mama

Deze pasta heb ik ooit van mama geleerd.

Mijn moeder was echt een hele goede kok (en eter!). Ik weet nog precies de eerste keer dat ik hem at, werkelijk waar smullen. Mama was sowieso een echte keukenprinses en maakte altijd de creatiefste dingen klaar. Ze had lef en durfde nieuwe smaken te combineren terwijl ik juist meer van bekende combinaties ben. En samen in de keuken zijn gaf sowieso altijd de gezelligste tijd. Toen ik 19 was bouwde mama haar droomhuis met een droomkeuken erin. En omdat ze hem zelf mocht bedenken had de slimmerd haar aanrechtblad laten verlengen zodat we er ook aan konden zitten. Hierdoor hoopte ze dat we altijd bij haar in de buurt zouden zitten als zij aan het koken was en niet ver weg aan tafel. Dat lukte en ik denk dat we alleen als we gasten hadden echt aan tafel zaten, maar elk ander moment: bij mama in de keuken! In de loop der jaren heb ik een aantal dingetjes veranderd aan dit recept, maar de basis is hetzelfde gebleven. Een echte ‘’pasta di mama’’, van de liefste moeder van de wereld!

Ingrediënten (4 personen)

 • ongeveer 400 gram pasta
 • 250 ml creme fraiche
 • 1 potje truffeltapenade (steeds meer te koop bij de gewone supermarkt, anders bij Oil&Vinegar)
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 75 gram gemengde salade
 • paar blaadjes basilicum
 • 2 eetlepels pijnboompitten (even kort geroosterd)
 • 100 gram proscuito di parma
 • 40 gram parmezaanse kaas
 • olijfolie
 • peper + zout

Snijd de ui en knoflook in hele kleine stukjes. Doe deze in een pan (je hoeft ze niet te fruiten) samen met de creme fraiche en het potje truffeltapenade. Doe er 2 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels water bij. Zet het op een heel laag vuurtje en warm rustig op. Laat dit geheel een heel klein beetje inkoken en pruttelen dat de smaken zich goed verdelen. Kook ondertussen de pasta gaar en voeg deze als hij klaar is toe aan de saus. (in de pan van de saus). Meng op laag vuur goed door elkaar en voeg nog een scheut olijfolie en peper en zout naar smaak toe. Leg wat sla in een mooie schaal en leg daar de pasta op, verdeel de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten op. En als laatste nog wat basilicum!

mytaste.nl
Close