Mijn moedertje werd vroeger altijd al akelig als ze het woord steak tartaar hoorde. Of filet american. Of biefstuk. Rauw vlees vond ze maar niks; ‘’teveel bacteriën’’. Ik zie haar vieze blik nog voor me als ik een restaurant weer steak tartaar bestelde. Mijn zusje nam deze anti rauw eigenschap blind over en samen konden ze echt menig kok beledigen door hun biefstukken ‘’well done’’ te bestellen. Ik weet nog zo goed dat een kok in een restaurant zelfs een keer naar onze tafel kwam om te vragen of ze zeker wisten dat ze hun biefstuk ‘’verpest’’ wilden hebben. Ik had het niet meer. Het heeft me nooit weerhouden vlees een beetje rauw te eten en met dit (gedeeltelijke) recept van, mijn all time favoriete kok, Ron Blaauw zou zelfs mama het heus wel lekker hebben gevonden!:

Ingrediënten voor 4 kleine porties:

  • 600 gram goed kwaliteit biefstuk
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 eetlepel kappertjes, fijn gesneden
  • 1 eetlepel augurkjes, fijn gesneden
  • 2 eetlepels mayonnaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels (Dijon)mosterd
  • Grof zeezout en peper uit de molen
  • Peterselie, fijn gesneden
  • 4 Kwarteidooiers

Snijd de biefstuk heel fijn (sommige slagers zijn nog wel eens bereid als je ze lief aankijkt om het voor je te doen). Neem een kom en doe hier de gesneden biefstuk in. Voeg hierbij de sjalot, kappertjes, augurkjes, mayo, ketchup, mosterd en peterselie toe. Meng goed. Proef even en voeg zout en peper naar smaak toe. Mocht je het nog wat pittiger willen hebben kan je altijd wat tabasco toevoegen. Zet nu zeker 2 uur koud en laat het rusten. Haal uit de koelkast en verdeel de tartaar over de borden. Leg in het midden van de tartar een eierdooier erop en doe er nog wat peper en zout over. Dien op met wat zelfgemaakte frietjes of brood! Heerlijk!

mytaste.nl
Close