Gerookte zalm carpaccio met bieten (speciaal voor Oma Singel)

Mijn oma, in de volksmond ook wel ”Oma Singel” genoemd omdat ze aan een Singel woont (super logisch), is nogal kieskeurig als het op eten aankomt. Als het op voor haar klaargemaakt eten aankomt welteverstaan. Over een ster-restaurant presteert ze het om te zeggen: ”Ja ach, tuurlijk het was wel prima, maar ik kon het eten niet eens zien zo klein was het”. Eerlijkheid komt met de jaren zullen we maar zeggen. Terwijl ze zelf voornamelijk gehaktballen en dingen als stamppot maakt,  dus ook totaal niet spannend. Maar o wee als ik een keer voor haar wil koken. Dat mag wel, maar alleen als het zalm is. Anders is ze bang dat het niet lekker is. Ik zou haar graag willen verwijzen naar mijn website, maar de lieverd heeft natuurlijk geen computer dus dat wordt lastig. Maargoed, zalm dus. Ik heb alles al voor d’r gemaakt: asperges met zalm, zalm uit de oven, zalmsalade en pasta met zalm. Al was die laatste dan weer niet zo goed gelukt volgens haar omdat er teveel pasta bij zat. Dus net toen ik een beetje door mijn zalmgerechten heen was kwam ik op het lumineuze idee om een keer bieten voor haar te maken. Want dat maakte ze immers vroeger altijd voor mij (toen vond ik het echt niet te pruimen) en in combinatie met zalm is het echt heel erg lekker! En gelukkig vond oma dat ook. Dus ik mag terugkomen! Das fijn.

Ingredienten, 2 personen, hoofdgerecht:

  • 200 gram gerookte zalm (van de beste kwaliteit die je je kan veroorloven, geloof me, je proeft het verschil)
  • 2 grote rode bieten (gekookt)
  • 1/2 rode ui
  • zakje rucola
  • pijnboompitten
  • bieslook
  • potje creme fraiche
  • olijfolie
  • rode wijn azijn
  • peper en zout

Verdeel de rucola over een mooie schaal. Leg daar de zalm overheen. Snijd de bietjes in hele dunne plakjes en leg deze om de zalm heen. Bak de pijnboompitten even kort in een pan zodat ze iets bruin zijn en verdeel dit ook over de zalm. Snijd de ui en bieslook in kleine stukjes en verdeel dit ook. Leg nu per stukje zalm een dotje met creme fraiche erop en bedruppel dit geheel met wat olijfolie en rode wijn azijn. Breng nu op smaak met peper en zout en dien op. Kind kan de was doen en zelfs goedgekeurd door oma’s!

mytaste.nl
Close