Ultieme vakantie quiche!

Soms gebeurt er iets terwijl je aan het koken bent waarvan je denkt: dit is niet ok. En dan denk je natuurlijk eigenlijk aan dat ene woord met een k, maar dat kan ik niet hier zo opschrijven natuurlijk. Maar je snapt welk woord ik bedoel. Vandaag had ik dat toen ik een quiche wilde maken. Wereldproblemen. Ik besef het me maar al te goed. Maar het bladerdeeg waarmee ik de quiche wilde maken was soort van bedorven/oud, het was in ieder geval niet meer echt voor rede vatbaar helaas. Dus moest er iets anders bedacht worden, wat de koolhydraat vervanger zou zijn. Gelukkig hadden we nog wat stokbrood in huis en heb ik dat als bodem gebruikt en ik kan je vertellen: hartstikke lekker!!! Dus hierbij: een new (and improved) versie van de quiche. De stokbroodquiche. Echt heel erg lekker voor op vakantie met een makkelijke salade erbij. En het scheelt weer dat je geen bladerdeeg nodig hebt!

Ingrediƫnten, voor 1 schaal:

 • 7 eieren
 • 200 gram creme fraiche
 • 10 sappige cherry tomaatjes
 • halve stokbrood
 • paar takjes tijm
 • paar takjes rozemarijn
 • 75 gram gorgonzola
 • 1 flinke sjalot
 • 20-30 gram verse geraspte parmezaanse kaas
 • peper en zout
 • olijfolie
 • boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180 graden, pak een ovenschaal en vet deze met boter in. Snijd nu de stokbrood in dunne plakjes en bedek de onderkan van de ovenschaal met de stokbroodjes. Prop ze goed tegen elkaar dat zoveel mogelijk bedekt is. Zet dit geheel nu ongeveer 10 minuten in de oven tot de broodjes een beetje hard zijn. Pak ondertussen een kom, doe daar de eieren en de creme fraiche in. Breng op smaak met peper en zout en snijd de tijm en rozemarijn fijn en voeg deze er ook aan toe. Snijd nu ook de sjalot heel fijn en mix deze ook door het ei mengsel heen. Als de broodjes klaar zijn uit de oven haal je de schaal eruit en zet je eerst tegen de zijkant van de schaal nog een ring met broodjes (zoals op de foto). Giet nu het ei mengsel over het brood heen. Snijd nu de tomaatjes doormidden en duw deze met de open kant naar boven in het ei mengsel. Brokkel de gorgonzola en verdeel deze ook over het geheel. Rasp nu de parmezaanse kaas eroverheen en druppel er nog wat olijfolie overheen. Pak nu ongeveer 30 minuten af in de oven tot het goed gestegen en lekker bruin en knapperig is. Dien warm op, zo nodig met nog wat parmezaanse kaas eroverheen geraspt!

Close