Aubergine Courgette taartjes

WAUW! Dit aubergine courgette taartjes zijn zo lekker mensen! En dat terwijl dit recept eigenlijk maar bij toeval is ontstaan. Twee weken geleden wilde ik een recept bedenken voor iemand met een glutenallergie wat nog wel zoveel smaak zou hebben dat ze eigenlijk zou vergeten dat ze bepaalde dingen niet mag eten. Maar het is niet heel makkelijk om volledig glutenvrij te eten (moet je dus nagaan hoe deze mensen zelf de hele dag moeten nadenken over wat ze eten; ain’t no cookie) en het was dus best een uitdaging om iets te vinden wat ook super lekker was. Maar ik heb het gevonden! De auberginecourgette taartjes! Gezond, smaakvol en superleuk om naar te kijken. Het kost wel een beetje meer tijd dan gemiddeld om te maken, maar het is het dubbel en dwars waard! Serveer dit met deze salade en je hebt een fantastisch hoofdgerecht omdat het zure van de sla heel mooi samengaat met de smaken van de taartjes. Echt een feest! En nu hopen dat diegene waar het voor gemaakt is het ook nog lekker vindt 😉

Ingrediënten, voor 2 personen (ongeveer 6 taartjes)

 • 2 aubergines
 • 1 courgette
 • 1 bol mozzarella (de lekkerste die je je kan veroorloven)
 • 1 bakje ricotta
 • 1 pak tomatenblokjes
 • 1/2 ui
 • 1 teen knoflook
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • paar blaadjes basilicum
 • olijfolie
 • peper en zout

Voor de pesto: (ik doe dit eigenlijk uit de losse hand, dus jij mag ook hoeveelheden doen die jij het lekkerste vindt, dit is alleen een handvat)

 • handjevol basilicumblaadjes
 • eetlepel pijnboompitten
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 eetlepels water
 • peper en zout
 • 1 teen knoflook

Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Was de aubergines en snijd de ene aubergine in plakken van ongeveer 1.5 centimeter (best dik, maar dat is voor de onderste plak van het torentje) en de andere aubergine in plakken van 1 centimeter. Strooi nu wat zout over elke plak. Pak een grillpan, doe er wat olijfolie in, en grill de plakken aan elke kant tot ze een beetje bruin en bijna gaar zijn. Doe hierna hetzelfde met de courgettes en zet apart. Snijd de ui en knoflook heel fijn, doe in een andere pan, voeg peper en zout naar smaakt toe, fruit even en voeg daaraan de tomatenblokjes toe. Roer goed en laat even sudderen. Snijd nu de mozzarella in plakjes en rasp de Parmezaanse kaas. Als het goed is ben je nu klaar om te stapelen! Pak een ovenplaat, leg daar bakpapier op en een dikke aubergine plak op de plaat. Leg daar een plakje mozzarella op, en voeg daar een lepel (flinke dot) ricotta aan doe. Zo bedek je eigenlijk de mozzarella en smelt deze niet uit je taartje. Leg hier nu weer een plak aubergine op en daar weer een lepel tomatensaus op. Op de tomatensaus gaat een klein aubergineplakje met basilicumblaadjes erop en daaroverheen 3 (dakpansgewijs) courgetteplakjes. Bestrooi met de Parmezaanse kaas. En vervolg dit proces net zolang tot je 6 taartjes hebt. Doe deze nu nog 10-15 minuten in de oven. Maak ondertussen de pesto door alle ingrediënten bij elkaar te gooien in een bakje en een staafmixer erop te zetten (of een klein keukenmixertje als je die hebt). Proef even en kijk of je nog wat mist en voeg dat toe! Als de torentjes klaar zijn, haal je ze uit de oven, goeie lepel pesto eroverheen en is het klaar om op te dienen!

Smullen! En vergeet de salade niet!

mytaste.nl
Close