Fusilli met spinazie en mascarpone

In huize Bouter (mijn huis dus..) wordt zondag ook wel pastadag genoemd. Het is een beetje heiligschennis om op deze dag geen pasta te eten en ik vind het dan ook echt belangrijk dat deze super oude regel altijd wordt nageleefd. Het voelt gewoon niet goed om me er niet aan te houden. 9 van de 10 keer is deze pasta ook een pasta aioli (deze), mijn lievelings, maar als ik in een echt malle bui ben dan maak ik een keer iets anders. Maar deze pasta met mascarpone is echt een zeer goede vervanger en een heerlijke optie voor je luie zondagavond. Zo gemaakt, er zit spinazie in (=gezond) en ook nog bere lekker. Wat wil je nog meer?

(Nog even een kleine tip als uitsmijter; als ik het heb over parmezaanse kaas, dan bedoel ik ALTIJD verse parmezaanse kaas. Dus niet uit een pakje, niet voorgeraspt uit een zakje en al helemaal niet uit zo’n rooie pot (foei!), maar zo’n blok die je nog vers moet raspen. Best duur. Dat besef ik me. Maar als je hierop probeert te besparen en uit een zakje de kaas gaat halen gaat het echt van de smaak af. En dan kan ik er niks aan doen als het niet zo lekker is. Dus echt even in de diepte investeren met verse kaas! Je kan de kaas in folie makkelijk bewaren voor een week of langer en weer gebruiken in andere gerechten!)

Ingredienten (2 personen)

 • 200 gram fusili
 • 300 gram verse spinazie
 • 200 gram mascarpone
 • 2 eetlepels creme fraiche
 • 2 tenen knoflook
 • 1 sjalotje
 • bakje verse zongedroogde tomaatjes
 • 50 gram parmezaanse kaas van een blok
 • 100 gram spekjes (uitgebakken in een pan)
 • paar takjes basilicum
 • olijfolie
 • peper en zout

Zet water op tot het kookt. Snijd ondertussen de ui en de knoflook heel fijn en voeg dit in een diepe pan samen met de mascarpone en de creme fraiche en zet op laag vuur dat de mascarpone vloeibaar wordt. Voeg hier 3 eetlepels olijfolie, peper en zout naar smaak aan toe en 50 ml water. Bak de spekjes ondertussen in een andere pan uit, snijd de basilicum blaadjes fijn en rasp de parmezaanse kaas fijn. Doe nu het vuur iets hogen als de mascarpone goed gesmolten is en de het mengsel goed gemengd is en voeg hier de spinazie aan toe. Deze zal heel snel slinken in het het mengsel. Doe nu de fusilli in de pan met water en kook volgens instructies beetgaar. Giet als de fusilli gaar is de fusilli af en voeg dit aan de pan met de mascarpone toe. Hussel goed zodat de saus mooi wordt verdeeld over de fusilli en het goed erin kan trekken. Schep nu op een bordje, leg hier wat tomaatjes op, verdeel wat basilicum en parmezaanse kaas en voeg zogewenst nog wat peper en zout toe. Smakelijk!

mytaste.nl
Close